Tranås 15 oktober 2024
Jörgen Zahlin, VD & Koncernchef
OEM International AB
Efterfrågan var fortsatt relativt god och omsättningen ökade under tredje kvartalet med 2 procent. Den organiska tillväxten var marginell samtidigt som förvärv påverkade tillväxten positivt med drygt 3 procent och valutan påverkade negativt med ungefär 1,5 procent.
Även orderingången var god och ökade med 8 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Orderingången var dock 3 procent lägre än omsättningen vilket är normalt under tredje kvartalet beroende på semestereffekter. Orderstocken minskade med 37 MSEK men är högre än utgången av december 2023.
Rörelseresultatet (EBITA) ökade med 6 procent vilket kommer från ökad omsättning och något lägre kostnader. EBITA-marginalen ökade till 16,7 procent (16,1).
Fortsatt stora variationer mellan de olika marknaderna och olika branscher. Belysningsdelen sticker ut positivt i kvartalet både i Sverige och i Finland.
Region Sveriges omsättning ökade 4 procent där den organisk tillväxten uppgick till 1 procent och förvärv påverkade positivt med drygt 5 procent. Valutakursförändringar påverkade omsättningen negativt med 2 procent. Orderingången var stark och ökade med 12 procent. ATC Tape Converting, Rydahls, Agolux och Elektro Elco hade god tillväxt i kvartalet.
Region Finland, Baltikum och Kina har sedan hösten 2023 haft svag efterfrågan men tredje kvartalet var i nivå med årets två första kvartal trots semesterperioden, vilket visar på en förbättring. Omsättningen minskade med 6 procent och det var en negativ organisk tillväxt på 4 procent samt en negativ påverkan av valutan med 2 procent. Rauheat, OEM Electronics och Hidealite hade god tillväxt i kvartalet.
I region Danmark, Norge, Brittiska öarna och östra Centraleuropa ökade omsättningen med 4 procent där organisk tillväxt utgör 3 procent och förvärvad tillväxt 2 procent samtidigt som valutaeffekter påverkar negativt med drygt 1 procent. Verksamheterna i Danmark har haft god utveckling hela året, till stor del beroende på genomfört förvärv, och även verksamheten på Irland och i Polen hade ett bra kvartal.
Industrikonjunkturen varierar markant mellan olika länder i Europa där generellt Sverige, Irland, och Tjeckien har haft god efterfrågan. Det finns nu indikationer på att Sveriges industrisektor också försvagas samtidigt som vi ser en viss återhämtning i Finland. Som jag påpekade för ett år sedan är tillväxten i en nedgående konjunktur starkt beroende av att etablera och upprätthålla starka samarbeten med befintliga kunder samt att hitta nya kunder. Utöver detta medför koncernens starka finansiella ställning möjligheten att genomföra kompletterande förvärv när möjligheten uppstår. Organisationen har historiskt presterat väl i tuffare marknadsklimat och uppvisat både kreativitet och förmåga till initiativ. Jag förväntar mig ingen snabb konjunkturuppgång men är övertygad om att koncernens marknadsposition fortsatt kommer att stärkas.
Jörgen Zahlin
Verkställande direktör och koncernchef